Avižėlės su skylute

Taip rišama avižėlė su skylute

Yra daug įvairiausių mazgų ir „šunmazių“ tokio tipo avižėlėms pririšti. Tačiau pats patogiausias ir tvirčiausias mazgas yra toks. Valas praveriamas pro avižėlėje esančią skylutę. Iš jo sulenkiama kilpa, ir daromos 6 – 8 vijos aplinka kabliuką. Likęs valo galas prakišamas pro ankščiau sulenktą kilpą, ir viskas! Belieka mazgo vietą sudrėkinti ir palengva viską užtraukti. Tik suformavus mazgą, jo iki galo dar nereikėtų užveržti, o atsargiai nustumti iki kabliuko įlitavimo į šviną vietos. Tada galima jau viską galutinai užtvirtinti. Beje, tokiu pat mazgu rišamas ir kabliukas su lopetėle.

Dažnai žvejams kyla klausimas kaip ant valo surišti dvi avižėles su skylutėmis, pvz: žvejojant gyliuose, ar pavasarį viliojant kuojos nuo ledo. Viskas taip pat labai paprasta. Rišant viršutinę, dažniausiai mažesnę avižėlę, reikia palikti gerokai ilgesnę valo atkarpą nei reikalinga mazgui surišti. O prie tos atkarpos galio pririšama apatinė avižėlė.

Avižėlės su kilputėmis

Taip rišama avižėlė su kilpute

Tokio tipo avižėles patogiausia rišti taip, kaip rištumėte suktuką ar bet kokį dirbtinį masalą prie valo. Valas praveriamas pro kilputę, sulenkiamas pusiau ir padaromos 6 – 8 apvijos. Tada laisvas valo galas prakišimas pro susidariusią pirmąją kilpą, ir dar kartelį pro susidariusią antrąją. Per pastarąja valo galima ir nekišti, ir ne toks mazgas bus tvirtesnis ,bet tada kyla rizika, dėl mazgo „praslydimo“ ir atsirišimo. Čia jau viskas priklauso nuo konkrečios gyslelės, jos paviršiaus dengimo ir panašių niuansų, todėl kaip sakoma: atsarga – gėdos nedaro. Na ir pabaigoje belieka mazgo vietą sudrėkinti ir viską užveržti.

Fluorokarboninis valas

Taip rišama avižėlė prie fluorokarboninio valo

Šio tipo valo mazgams reikėtų skirti kiek didesnį dėmesį. Dažnai monofilametiniam valui skirti mazgai fluorokarbonui, nelabai tinka. Vienas ir pačių patikimiausių šio tipo valui skirtų mazgų būtų toks. Valas perveriamas per metalinę avižėlės kilputę ir sulenkimas pusiau. Tada padaroma dar vienas kilpa ir su perlenktu valu kartu apvijama 5 – 6 kartus. Mazgas sudrėkinamas ir užtraukiamas.