„Pumpavimo“ metodas

Turbūt kažkiek prakutę žvejai tokį dalyką yra gardėję. Tai – metodas, kada visas žuvies sukeliamas pasipriešinimas yra amortizuojamas meškerykočio, o su rite yra surinkinėjamas valas. Tai – labai geras žuvies traukimo būdas, kurį galima naudoti tiek vidutinio dydžio, tiek didelių žvynuotojų gaudyme. Meškeriodami mažesniais žuvis galime netaikyti šio būdo, tačiau visada reikia leisti didžiąja smūgių dalį „sugerti“ meškerykočiui.

Tinkamas ritės naudojimas

Ritės būgnelio prasukos mechanizmą, prieš žūklę, reikia sureguliuoti taip, kad jis „atiduotų“ valą tada, kai meškerykotis pasiekia savo linkimo ribą. Žinoma,, kovojant su žuvimi, „stabdžio“ užveržimą galime keisti, tačiau „kovinėje parengtyje“ jis turėtų būti sureguliuotas būtent taip, kaip minėta.

Stambią žvynuotąją prisitraukus prie pat kojų, reikia atleisti būgnelio prasukos mechanizmą arba dar geriau – išjungti ritės atgalinės eigos blokavimo rėžimą, leidžiant ritei suktis „atgal“ laisvai. Taip išvengsime žuvies atsikabinimo ar valo trūkimo, kai žvynuotoji darys lemiamą spurtą.

Reikiamas meškerykočio laikymo kampas

Nesvarbu, ar meškerykotį laikysime statmenai vandens paviršiui, ar vertikaliai, reikia stengtis visada išlaikyti 45 laipsnių kampą, sudaromą valo ir „koto“. Toks kampas leidžia maksimaliai išnaudoti „teikiamas“ meškerykočio galimybes, kartu sumažina galimybę blanko perkrovai ir valo trūkimui.

Koto įlinkio pasirinkimas

Jeigu jūs ruošiatės žvejoti dideles ar smarkiai besipriešinančias žuvis, atkreipkite dėmesį į progresyvaus ar parabolinio įlinkio meškerykočius. Tokio tipo meškerės padės greičiau nuvarginti bet kokio dydžio žuvį. Šiais laikais daugybė meškerykočių: spiningų, dugninių, plūdinių, turi greitą šmaikščią akciją, tačiau gavusios apkrovą linksta progresyviai. Tokie meškerykočiais leis mėgautis ir jautrumu, ir sėkmingai varginti besipriešinančia žuvį, naudojant gan ploną valą ir mažus kabliukus.

Valo pasirinkimas

Šiais laikais pintas valas yra labai populiarus tarp spiningautojų, dugninės žūklės gerbėjų. Tačiau vienas iš pagrindinių jo privalumų – netamprumas – yra ir didžiausias jo trūkumas. Nepaskaičiavus žuvies traukimo jėgos, galime atlenkti kabliukus, išplėšti juos iš žuvies nasrų ar net sulaužyti meškerykotį. Todėl visada, jei tik yra tam galimybių, geriau naudoti amortizuojančią monofilamentinio ar fluorokarboninio valo atkarpą ir prie jos rišti kabliuką, sistemėlę ar dirbtinį masalą.