Kaip jau supratote, kalbėsiu ne apie poledinę žūklę, o apie karpių žūklę komerciniuose vandens telkiniuose nuo kranto dugnine esant „lediniam“ vandeniui. Žinoma, kad karpiai nustoja maitintis vandeniui atvėsus yra tiesa – jų medžiagų apykaita tuomet yra tokia lėta, jog organizmas nereikalauja maisto.

Taigi, kaip karpį priversti išsižioti ir praryti masalą su kabliuku? Iš tikro, pergudrauti karpį galima net žiemą, tačiau reikia galvoti apie tris tarpusavyje susijusius dalykus norint tai padaryti: žuklavietės pasirinkimas, konkurencija ir tinkamas masalas. Trumpai papasakosiu ką kiekvienas iš šių dalykų reiškia.

Žūklavietės pasirinkimas ir koncentracija

Patyrę meškeriotojai sako, kad žiemą karpinės žuvys susispiečia į didelius žiemojimo būrius – anot jų, 95% žuvies yra susitelkę 5% vandens telkinio plote. Su šiuo teiginiu visiškai sutinku. Sakyčiau, kad karpių atžvilgiu žuvies susitelkimas gali būti dar didesnis. Galiu tai net įrodyti: turiu keletą mėgstamų komercinių vandens telkinių Anglijoje, kur reguliariai dalyvauju žūklės varžybose; vasarą ten karpiai kimba daugmaž visiems dalyviams per visą varžyboms naudojamo kranto ruožą; žiemą kimba tik vienam ar dviem, esantiems šalia vienas kito. Tai reiškia, kad žuvies koncentracija yra didžiulė vienoje vietoje ir beveik nulinė visur kitur. Kaip jau minėjau, karpiai žiemą aktyviai maisto neieško, ir dėl to nejuda.

Kaip jau supratote žūklavietės pasirinkimas yra svarbiausias veiksnys karpių žūklėje. Teisingai pasirinkta vieta daug kartų padidina karpio kibimo tikimybę, tačiau kibimo negarantuoja, nes yra ir kiti veiksniai.

Vis dėl to, jei žuvys nesimaitina ir joms nėra fiziologinio poreikio kažką sukrimsti, kodėl jos kimba ten, kur jos spiečiasi? Jos gi galėtų ignoruoti masalą ar net pasitraukti tolyn nuo meškeriotojo paspęstų spąstų. Žinoma, dalis karpių pasibaido užmetus masalą šalia būrio, tačiau tikrai ne visi. Tuomet atsiranda konkurencija dėl masalo.

Konkurencija

Taigi, jei keletas karpių yra netoli masalo, jie ima tarsi lenktyniauti, kas pirmas sugriebs masalą, nors nė vienas iš konkurentų alkio tikrai nejaučia. Konkurencija yra susijusi su jau aprašytu veiksniu – žuklavietės pasirinkimu ir žuvies koncentracija.

Kuo žuvies koncentracija didesnė, tuo didesnė konkurencija. Na, o kuo didesnė konkurencija, tuo didesnė tikimybė sulaukti karpio kibimo. Be abejo, galioja ir priešinga taisyklė – jei net patį geriausią masalą pakišite pavieniam karpiui po nosimi, kai vanduo šaltas, kibimo tikrai nesulauksite.

Tinkamas masalas

Galėtų atrodyti, kad pasirinkus tinkamą žūklavietę, kur karpiai susispietę, kibimai turėtų sekti vienas po kito, nesvarbu kas ant kabliuko. Deja, realybė yra kitokia. Žuvys yra įnoringos ir į netinkamą masalą tiesiog nereaguoja. Dėl to neatsiranda konkurencija ir masalas su kabliuku gali pragulėti visą dieną ant vandens telkinio dugno, kai karpiai lėtai plaukioja virš jo nekreipdami dėmesio.

Tobuli spąstai su masalu viduje

Masalo pasirinkimas konkrečioje situacijoje turi būti gerai apgalvotas. Jei vanduo yra drumstas, reiktų rinktis stipriai kvepiančius masalus. Jei vanduo skaidrus, reiktų rinktis didesnius ir ryškių spalvų masalus. Dar viena labai svarbi masalo savybė yra jo konsistencija. Čia turiu omenyje kietumą. Esant šaltam vandeniui, karpinės žuvys teikia pirmenybę minkštiems masalams. Greičiausiai tai bus susiję su tuo kad žuvims minkštą masalą gali lengviau praryti.

Taigi, anglų meškeriotojai labai dažnai gaudydami karpius esant šaltam vandeniui masalui naudoja iš batono išspaustus diskus. Šie diskai yra ryškūs ir minkšti. Jei vanduo drumstas, batonas šiek pakvėpinamas Scopex ar kitais kvapais, nors žiemą batonui ir savo kvapo dažnai užtenka. Daugumoje vandens telkinių, esant šaltam vandeniui, batonas yra masalas numeris vienas – karpiai dėl jo tikrai konkuruoja!

Specialus įrankis skirtas išspausti batono diskams

Taip pat daugumoje Anglijos komercinių vandens telkinių pastebima, kad konkurencija tarp būrio karpių yra didesnė, jei batono diskai yra pateikti šalia šiek tiek jauko. Jaukui paprastai naudojamos 2 mm. peletės, kurios pateikiamos method tipo šėrykloje kartu su batono diskais ant „plauko“.

Peletės jaukui paruošiamos taip:

1. Pasirinktas 2 mm. dydžio pelečių kiekis supilamas į indą. Sakyčiau 300 g. sausų pelečių užteks net labai aktyviai dienai.
2. Į indą su peletėmis įpilama vandens.
3. Vandens turi būti tiek, kad vos vos apsemtu peletės, tačiau jos neturi plaukioti vandenyje.
4. Užpiltos peletės paliekamos bent 30 minučių brinkti, todėl geriausia atlikti 1. - 3. žingsnius vos tik atvykus į žūklavietę: kol bus paruoštos meškerės ir panašiai – peletės išbrinks.

Kaip žinia, žūklė method tipo šeryklėlėmis yra neatsiejama nuo „plauko“ sistemėlės panaudojimo masalo pritvirtinimui. Batono diskai taip pat nėra išimtis. Mano nuomone, batoną net geriau verti ant „plauko“ nes masalas yra delikatus ir jį užvėrus ant „plauko“, o ne ant kabliuko, jis ilgiau nenukrenta. Užverti batono diskus ant „plauko“ ir pasigaminti batono diskus reikia taip:

1. Panaudojant specialų įrankį (šį įrankį aprašysiu vėliau) iš batono riekės išspaudžiami 2 – 3 diskai. Paminėsiu, kad batono riekė turėtų būti apie 1 cm. storio.
2. Įrankio kitame gale esančiu stūmoklio paspaudimu batono diskai išstumiami.
3. Tuomet batono diskai užveriami ant adatos su užkarpėlė. Paminėsiu, kad reikia užverti diskus kuo tiksliau per disko centrą.
4. Už adatos užkarpėlės užkabinama „plauko“ kilputė.
5. Batono diskai užveriami ant „plauko.
6. „Plauko“ kilputė ištraukiama iš adatos užkarpėlės paliekant kilputę.
7. Į kilputę įveriamas specialus masalo pleištelis, kuris laikys batono diskus ant „plauko.

Paruoštas masalas

Taigi, aptariau jauko paruošimą ir masalo užvėrimą. Pats laikas aptarti, kaip visa tai pateiksime karpiams į panosę. Kaip jau minėjau, pastebėta, kad karpiai net esant šaltam vandeniui puikiai reaguoja į batono diskus, kurie yra pateikti method tipo šėryklose su peletėmis. Toks masalo pateikimas yra labai gudrus. Čia turiu omenyje, tai, kad šėrykla ir jaukas apsaugo delikatų masalą metimo metu, ir tik kai šeryklėlė pasiekia dugną, šiek tiek plūdus batono diskai išsiveržia iš šėryklos ir pradeda dirbti. Tobula! Šėrykla užpildoma taip:

1. Į šeryklėlę pridedama šiek tiek pelečių ir jos gana stipriai suspaudžiamos, suformuojant nedidelę duobutę. Paminėsiu, kad mėgstu naudoti Guru Hybrid šėryklas, kurioms nereikia naudoti specialių užpildymo formų. Viskas padaroma pirštais. Be to, šios šėryklas pasižymi stačiomis sienelėmis, kurios puikiai apsaugo delikačius batono diskus metimo metu ir šeryklėlės smūgio į vandenį metu.
2. Į duobutę patalpinamas masalas su kabliuku.
3. Į šeryklėlę įdedama dar šie tiek pelečių, užklojant masalą su kabliuku.
4. Peletės dar kartą suspaudžiamos, tačiau naudojant nedaug jėgos, kad nesugadinti batono diskų esančių viduryje.

Na, o kad pademonstruočiau, koks efektyvus šis žūklės būdas iš tikro yra, trumpai aprašysiu vieną iš savo žūklių, kai pasirinktą vandens telkinį dengė dalinis ledas.

Pakirtus žuvį batonas nukrenta - tobula

Žūklė

Atvykęs prie pasirinkto vandens telkinio, esančio šalia Londono, Anglijoje, pamačiau, kad didžioji jo dalis dar po ledu. Tačiau džiugino tai, kad perspektyvi vieta ežeriuko viduryje yra be ledo ir 45 m. – 50 m. metimu ją pasieksiu be vargo.

Kas liečia masalus ir jaukus, su savimi turėjau tik keletą riekių šviežio batono ir pakelį 2 mm. skersmens pelečių. Greitai pasiruošiau masalus ir jaukus, įsirengiau žūklavietę. Pasirinkau 42 g. Guru Hybrid šėryklas. Tokio svorio šėryklos pakaks, kad užmesti norimu atstumu. Be to, šios šėryklas metasi labai gerai.

Paminėsiu, kad be visų kitų šių šėryklų privalumu, jų stiebe yra guma, kuri padeda varginti stambią žuvį. Taip pat, šias šėryklas labai lengva pakeisti, dėl jų specialios konstrukcijos. Galima pasiruošti keletą šėryklų kol viena užmesta ir kai norima permesti, ta šėrykla, kuri pritvirtinta ant meškerės tiesiog atkabinama ir užkabinama kita, kuri jau yra su jauku ir masalu. Kaip tai padaryti žingsniai yra tokie:

1. Tuščios šėryklos guminis kembrikas nustumiamas nuo šėryklos stiebo.
2. Pagrindinio valo gale esanti kilpa atkabinama nuo tuščios šeryklėlės.
3. Imama paruošta šėrykla su jauku ir masalu ir užkabinama ant pagrindinio valo kilputės.
4. Guminis kembrikas užstumiamas ant šeryklėlės stiebo. Galima užmesti ir laukti kito karpio kibimo.

Planas tądien buvo labai paprastas: permetinėti, kas 10 minučių arba kol sulauksiu kibimo. Kibimų daug nesitikėjau – bent 5 būtų puiku.

Pirmieji trys metimai buvo nevaisingi. Na, o ketvirtuoju sulaukiau aiškaus karpinio kibimo – dugninės viršūnėlė neskubiai, tačiau užtikrintai sulenkiama. Su žuvimi kovojau atsargiai ir neforsuodamas įvykių, nesinori, kad pirmoji dienos žuvis paspruktų net nepasirodžiusi. Po kelių minučių priekrantėje pasirodo dailus, apie 2 – 3 kilogramus sveriantis karpiukas, kuri pavyksta pasemti pirmu bandymu. Kabliukas žuviai dailiai įsmigęs į lūpos kraštą.

Svarbu paminėti, kad kai žuvis pasikerta, batonas visada nukrenta nuo „plauko“. Tai taip pat padidina tikimybę, kad žuvis neatsikabins kovos metu, nes šalia kabliuko įsmigimo vietos nėra jokio kito kieto daikto. Čia turiu omenyje, kad kartais karpiai atsikabina, kai meškeriojama kietais baltyminiais kukuliais ir panašiai.

Tipinio dydžio komercinio vandens telkinio karpiukas

Meškeriojau toliau. Sekė 5 metimai be kibimo, tačiau šeštuoju sulaukiau kibimo. Tąkart dailus, apie 3 kilogramus sveriantis, paprastasis karpis susigundė batono diskais.

Nebuvau patenkintas kibimų intensyvumu. Matyt, karpių būrio epicentras buvo per toli nuo mano pasirinkto jaukinimo taško. Nusprendžiau mesti tokiu pačiu atstumu, tačiau šiek tiek dešiniau.

Ir ką jūs manote, jau pirmuoju metimu sulaukiau kibimo! Tuomet antro, trečio, ketvirto ir taip toliau. Iš tikro kibo kiekvienu metimu. Sakyčiau atstumas tarp pirmojo taško (kairiojo) ir naujojo (dešiniojo) buvo ne daugiau nei 15-20 m. Tai tik parodo, kad esant šaltam vandeniui, karpius sunku privilioti. Jie tiesiog pūpso būryje beveik nejudėdami. Na, o pateikus tinkamą masalą jiems po nosimi – vienas iš būrio tikrai neatsispirs pagundai įsiurbti minkštus ir išbrinkusius batono diskus.

Paminėsiu, kad tądien naudojau 8 mm. skersmens batono diskus masalui. Batono diskus patogiausia išspausti naudojant tam skirtus įrankius. Mano nuomone, geriausi tam reikalui skirti įrankiai yra Guru Bread Punch. Jie parduodami komplektuose po 4. Jais patogu išspausti skirtingų diametrų batono diskus, nuo 6 mm. iki 12 mm.

Galiausiai nusprendžiau baigti tos dienos žūklę. Rezultatas geresnis nei tikėjausi, viso 11 karpių. Keletas žuvų atsikabino. Puiki žūklė šaltoką dieną.

Na, o pabaigai priminsiu seną meškeriotojų patarlę: daugiau sugausi žvejodamas tinkamoje vietoje vieną valandą, nei netinkamoje vietoje visą dieną. Tik dar pridėčiau, kad tinkamas masalas taip pat padidina kibimų skaičių!