Pellet waggler – tai anglų meškeriotojų sugalvotas būdas gaudyti karpius. Pavadinimo pirmasis žodis pellet reiškia peletes. Peletės – ritinio formos masalai, paprastai pagaminti žuvų miltų pagrindu. Antrasis žodis – waggler - plūdė fiksuojama prie valo viename taške, apačioje. Kai šie žodžiai naudojami kartu, tai reiškia žūklę, kai jaukinimui ir ant kabliuko naudojamos peletės ir meškeriojama plūdine su waggler tipo plūde.

Pellet Waggler tipo plūdės

Meškeriojant šiuo žūklės būdu dažniausiai naudojamos 4–11 mm dydžio peletės, kurios yra šaudomos laidyne pasirinktu atstumu. Pelečių dydžiui įtaką daro keletas veiksnių. Pirma, mažesnių pelečių tiesiog nepavyktų laidyne pateikti toliau nuo kranto. Antra, didesnių pelečių naudojimas neturi prasmės dėl komerciniuose telkiniuose gyvenančių karpių dydžio. Ant kabliuko (tiksliau reikėtų sakyti „ant plauko“) paprastai dedamos tos pačios peletės, kuriomis jaukinama.

Esminis dalykas žūklėje pellet waggler yra jaukinimas ir pats žūklės principas. Jaukinama dažnai, sakykim, po 3–5 peletes kas 30 sekundžių. Jaukinant tokiu būdu karpiai ima konkuruoti viduriniuose ir paviršiniuose vandens sluoksniuose. Waggler plūdė fiksuojama taip, kad gylis, kuriame pateikiamas masalas, būtų 30 cm.–150 cm. Žūklė pellet waggler būdu yra labai sportiška ir intensyvi, nes reguliariai jaukinama ir permetimai daromi taip pat ne rečiau nei vienos minutės intervalais.

Dažnai permetinėjama, nes permetus peletė ant kabliuko skęsta, imituodama peletes, kurios buvo pateiktos laidyne prieš užmetant. Žinoma, ką tik paminėti skaičiai yra subjektyvūs – kiekviename telkinyje karpiai gali turėti skirtingus įpročius ir tai gali priklausyti nuo duotos dienos oro sąlygų ir kitų veiksnių.

Laidynės

Plūdė ir visa sistemėlė meškeriojant pellet waggler būdu yra paprasta. Pati plūdė yra trumpa ir gana stora, kitaip tariant – visiškai nejautri. Šios savybės iš tikro svarbios meškeriojant šiuo žūklės būdu. Dėl plūdės nejautrumo paprastai karpiai užsikerta patys. Trumpa plūdė mažiau baido karpius, nes dažnai meškeriojama paviršiniuose vandens sluoksniuose. Tarp plūdės ir kabliuko nenaudojama jokių svarelių, dažnai net suktuko atsisakoma, kad sulėtinti peletės skendimo greitį. Iš esmės, paprastesnės sistemėlės meškeriojant bet kuriuo būdu būtų sunku surasti!

Verta paminėti, kad karpiai šiltuoju metų laiku mieliau laikosi viduriniuose ir paviršiniuose vandens sluoksniuose, nei prie dugno. Įvertinus šį faktą galima padaryti išvadą – pellet waggler būdas tinka tik tuomet, kai vanduo šiltas.

Žinoma, žūklė pellet waggler būdu gali būti nesėkminga net karštomis vasaros dienomis, bet taip nutinka retai. Paprastai pradėjus jaukinti reikia tik surasti, kuriame gylyje karpiai ryja skęstančias peletes. Kartais tai gali būti 1,5 m ar dar daugiau, o kartais jie maitinasi nugaras iškišę iš vandens!

Žūklavietė ir oro sąlygos

Pellet waggler žūklės būdo pademonstravimui pasirinkau komercinės žūklės kompleksą pavadinimu Lawn Farm Fishery, esantį Anglijoje tarp Cambridge ir Saint Neots miestų. Komplekse yra 4 įvairių formų ir dydžių ežeriukai, taip pat nedidukė žūklės įrankių ir masalų parduotuvė. Žūklauti esu nusprendęs didžiausiame komplekso ežeriuke, kuris vadinasi Willows Lake.

Šis ežeriukas ne tik didžiausias, bet ir giliausias – vidutinis gylis siekia apie 3 metrus. Pasivaikščiojus šalia ežeriuko pastebiu nemažai meškeriotojų. Nusprendžiu įsikurti šiek tiek atokiau nuo kitų, kad vieni kitiems netrukdytume. Kiekviena žūklavietė turi tvirtą medines platformas ir įsikurti ant jų tikrai patogu. Pasirinktoje žūklavietėje yra sala, maždaug už 25 m nuo kranto. Planuoju meškerioti ir jaukinti maždaug 5 m nuo salos.

Paminėsiu, kad komplekso taisyklės draudžia žuvį laikyti sietelyje ne varžybų metu: žuvis turi būti paleista nedelsiant. Tai reiškia, bendros laimikio nuotraukos nepavyks padaryti, tik gražesnius laimikius. Tikiuosi, jų bus daug!

Į kompleksą atvykau šiek tiek po pietų. Temperatūra – apie 23 laipsniai šilumos, saulėta, tačiau vėjuota. Pagal prognozę, šiek tiek vėliau turėčiau sulaukti lietaus. Oro sąlygos neblogos karpių žūklei nuo paviršiaus, tik tikiuosi, kad lietus nebus stiprus ir lis neilgai. Ilgas lietus atšaldytų viršutinius vandens sluoksnius ir karpiai ieškotų šiltesnio vandens giliau.
Įrankiai

Ruošiu tik vieną meškerę, nors identišką atsarginę meškerę turiu dėkle, jei nutiktų kažkas nenumatyto. Kotas – Drennan Carp Waggler Combo 3,5 m. ilgio. Ritė – Daiwa TDM 3012. Pagrindinis valas – 0,20 mm skersmens Daiwa Sensor.

Šiandien naudosiu keletą plūdžių pradedant nuo viršaus: Drennan XL Pellet Waggler 8 g., Drennan Shorty 7 g., Drennan Pellet Waggler 5 g. ir Preston Dura Pellet Wagg 8 g. Plūdė prie pagrindinio valo tvirtinama su Cralusso Waggler Adaptor. Pagrindinio valo pabaigoje pririšau 14 numerio Preston Mini Swivel. Nors šis aksesuaras ir nebūtinas, tačiau aš jį naudoju dėl praktiškumo – esant reikalui lengviau pakeisti pavadėlį. Kabliukai – 16 nr. Guru Pellet Waggler, surišti ant Drennan Fluorocarbon 0,18 mm skersmens, 30 cm ilgio pavadėlinio valo. Peletės prie kabliuko pritvirtinamos naudojant „plauko sistemą“, kuri sudaryta iš Drennan Pellet Band (guminis žiedas, į kurį įspraudžiama peletė).

Dar vienas būtinas įrankis, neatsiejamas nuo žūklės pellet waggler būdu, yra laidynė. Šiandien naudosiu Drennan Revolution Tangle-Free laidynes. Rekomenduočiau turėti bent vieną atsarginę laidynę, nes jaukinimo intensyvumas yra didžiulis, todėl guma dėvėsi greitai ir gali trūkti netinkamiausiu momentu. Sakykime, žūklės metu pasiekiamas toks karpių konkurencijos lygis, kai kibimai seka kiekvienu metimu, tačiau nutrūkus laidynei ir ją remontuojant gaištamas laikas. Kai laidynė bus paruošta darbui, žuvų aktyvumas bus sumažėjęs ir vėl reikės sunkiai dirbti kol pasieksite buvusį karpių konkurencijos lygį. Tuo tarpu turint atsarginę laidynę – tokių problemų turėtų nekilti.

Peletės, peletės, peletės!

Iš tikro, jokių kitų masalų šiandien nenaudosiu. Turiu tik du pakelius komplekso žūklės parduotuvėje prieš pat žūklę nusipirktų 8 mm pelečių. Nors nei tūris nei svoris ant pakelių neparašytas, iš pažiūros tai panašu į maždaug 2 litrus masalų. Tokio kiekio turėtų užtekti šiandienos žūklei, o jei pritrūktų – parduotuvė tik už keliasdešimties metrų!

Beveik nesėkminga žūklė

Vos tik įsirengiu platformą ir staliuką prie jos – iškart pradedu jaukinti peletėmis, nors dar net meškerė neparuošta. Žinoma, kol ruošiuosi, didelio jaukinimo tempo nepalaikau, bet tai geriau nei nieko. Tikslas gana paprastas – kuo greičiau privilioti karpius į žūklavietę ir priversti juos konkuruoti dėl kiekvienos peletės.

Pagaliau meškerė ir visa kita paruošta. Uždedu peletę „ant plauko“ ir užmetu, prieš tai iššovęs keletą pelečių laidyne. Plūdę pradžiai pasirinkau Drennan Pellet Waggler. Gylis užfiksuotas ties vienu metru.

Peletės nukrenta ant vandens

Pirmas kibimas – iškart pakertu, tačiau aname gale nieko. Greitai jaukinu ir vėl užmetu, vėl kibimas iškart, tačiau ir vėl nepavyksta pakirsti – panašu, kad šiame telkinyje yra stambių kuojų, kurios mėgsta peletes, tačiau jas pakirsti gana problematiška naudojant 8 mm dydžio masalus ant kabliuko. Dar po kelių metimų pavyksta žuvį pakirsti, bet po kelių akimirkų ji atsikabina, tačiau tai tikrai nebuvo karpis. Dar po kelių bandymų sėkmingai ištraukiu gražią, gal 300 g sveriančią, kuoją.

Prieš plėsdamasis apie žūklės eigą paminėsiu, kad jaukinu kas maždaug 30–40 sekundžių, tačiau vystydamas žūklės eigą neminėsiu kiekvieno šūvio laidyne, nes skaityti tą patį per patį būtų nuobodu.

Ištraukus pirmą kuoją nieko nekeičiu. Rezultatai irgi nesikeičia – daug tuščių kibimų, atsikabinusių žuvų ir tik vieną kitą kuoją pavyksta ištraukti. Nusprendžiu pakeisti plūdę į mažiau jautrią – Drennan XL Pellet Waggler.

Tai šiek tiek pagerina situaciją, nes kuojos rečiau sugeba pilnai panardinti plūdę, todėl tokius kibimus tiesiog ignoruoju. Nors tuščių kibimų sumažėjo, tačiau karpių vis dar nėra. Nenusimenu, nes gaudant šiuo būdu paprastai, kad karpius „paruošti“ reikia bent valandos.

Stebiu ir aplinkui gaudančius meškeriotojus – dešinėje pusėje gaudantys meškeriotojai nepastebėjau, kad sugautų, tačiau kairėje gaudantys du meškeriotojai ištraukė gal 6 karpius ir jie gaudo taip pat pellet waggler būdu.

Karpiai iškart ryja peletes

Meškeriojant toliau sugaunu dar ne vieną kuoją, kol galų gale pakirtau kažką rimtesnio. Žuvis su didele jėga spruko į kairę – puiku, pagaliau karpiai čia. Kovojant su žuvimi ji ėmė silpti gerokai greičiau, nei karpis. Dar po kelių akimirkų savo baltas lūpas parodė apie kilogramą sveriantis šapalas. Laimikis neblogas, tačiau šiandien taikausi į karpius.

Dar sugaunu keletą kuojų to po gal apie 1,5 kg sveriantį auksašonį karšį. Tuo tarpu kaimynai iš kairės toliau „lupa“ karpius. Jau praėjo gerokai nei valanda, o man nepavyko suvilioti nė vieno karpio. Bandau eksperimentuoti su gyliais ir jaukinimo dažnumu, tačiau karpių kibimų nesulaukiu.

Praėjus maždaug dviem valandoms pagaliau pakertu karpį! Atsikvepiu – gal pagaliau pakankamai jų susirinko ir nuo šio momento mums bus lengviau. Po įnirtingos kovos apie 2,5 kg sveriantis veidrodinis karpiukas ištraukiamas ir iškart paleidžiamas. Skubu jaukinti ir vėl užmesti, tačiau kito karpio kibimo iškart nesulaukiu – kuojos vėl atakuoja. Prasidėjęs lietus gerokai atvėsina orą. Viliuosi, kad tai neturės įtakos karpių kibimui.

Kova su karpiu

Dar po kelių sugautų kuojų pakertu panašaus dydžio, kaip pirmasis, šapalą. Po to dar šiek tiek kuojų, kai tuo tarpu kaimynai kairėje toliau sėkmingai traukia karpius. Kuojos ir atvėsęs oras jiems netrukdo. Galiausiai karpis numeris du pradžiugina ir mane. Žuvis neria gilyn, po to į šoną po to suka ratais, po to pavargsta ir yra pasemiama graibštu. Dar vienas veidrodinis karpiukas, tik šiek tiek didesnis už pirmąjį.

Tesiu žūklę, tačiau daugiau karpių nesugaunu – tik kuojos. Kaimynai, tuo tarpu tempo nė kiek nelėtina. Praeina maždaug trys valandos, o mano rezultatas – tik du karpiai. Galvoje kirba dvi mintys: pirma, pasiduoti ir važiuoti namo; antra susirinkti daiktus ir įsikurti kairiau, už meškeriotojų, kurie šiandien sėkmingai gaudo karpius. Nusprendžiu nepasiduoti!

Taigi, greit pergabenu savo daiktus į žūklavietę kairiau, už meškeriotojų, kurie ankščiau sėkmingai gaudė karpius ir jie dabar man iš dešinės. Pradedu meškerioti. Situacija panaši - per pirmas 30 minučių sugaunu nemažai kuojų, keletą karšių kol galiausiai pirmas karpis susidomi pelete. Po ilgos ir įnirtingos kovos dailus, apie 3,5 kg stipruolis puikuojasi graibšto dugne. Graži žuvis. Vien dėl šio karpio buvo verta nepasiduoti ir pakeisti žūklavietę. Paleidžiu karpį ir meškerioju toliau.

Vienas iš kaimynų iš dešinės taip pat pakerta ir ištraukia gražų karpį. Tuomet po kurio laiko antras karpis užkimba ir man. Netrukus apie 3 kg sveriantis veidrodinis storulis pasemiamas graibštu, atkabinamas ir nedelsiant paleidžiamas. Turbūt dabar galima daryti išvadą, kad pirmojoje žūklavietėje karpiai kažkodėl nenorėjo laikytis, nes per maždaug per 3 valandas sugavau tik du, o čia per ne pilną valandą sugavau tiek pat.

Meškeriojant ir jaukinant toliau, pasiekiu karpių konkurencijos stadiją, kuri tikrai maloni akiai: peletėms vos atsitrenkus į vandenį toje vietoje atsiranda ir karpių sukelti ratilai! Iškart sumažinu gylį iki 30 cm ir užmesdamas sistemėlę, numetu ją gerokai toliau nei jaukinu. Tuomet sistemėlę lėtai atitempiu į jaukinimo vietą. Tokių būdu karpius baidau minimaliai.

Toliau žūklė tikrai paprasta – kibimai kiekvienu metimu, tik žinoma, ne kiekvieną žuvį pavyksta pakirsti. Jaukinimo dažnumą net padidinau, kad išlaikyti karpius vandens paviršiuje. Taip pat, kaimynai nusprendė, kad šiandienai jiems užteks ir ėmė vyniotis meškeres – tikiuosi prisišaukti ir tas žuvis, kurios sukinėjosi jų žūklavietėje.

Vakarėjant nusprendžiu baigti šią įdomia žūklę, nors karpiai vis dar aktyviai renka mano siūlomas peletes. Dirbau sunkiai, tačiau rezultatą pasiekiau. Šiandien sugavau iš viso 12 karpių, taip pat daug gražių kuojų, karšių, šapalų naudodamas šį paprastą, tačiau daug meškeriotojo pastangų reikalaujantį, žūklės būdą. Žinoma, toks būdas nebus priimtinas meškeriotojui, kuris mėgsta ramiai sėdėti ir mėgautis gamta ir pan. Pellet waggler turėtų patikti sportinei žūklei prijaučiantiems meškeriotojams. Bet kokiu atveju, jei meškeriojate komerciniuose vandens telkiniuose ir mėgstate meškerioti plūdine – būtinai pabandykite šią gaudymo techniką. Liksite maloniai nustebinti!