Tačiau, jei norime nors truputį priartėti prie Europinės žvejybos kultūros, teks vieną kartą mesti visus kibirėlius su gyvomis žuvelėmis į šalį, o dar geriau – pradėti gaudyti plėšrūnus vien dirbtiniais masalais. Jei savo krašte jau seniai saugome lašišines žuvis ir neleidžiame jų gaudyti gyvūninės kilmės masalais, tai dabar atėjo pats metas pasaugoti ešerius bei lydekas.

Iki šiol D. Britanijoje labai populiari lydekų žūklė gyva žuvele

Na, o norintys „mėsos kvapo“, gali pabandyti lydeką sugauti ir su negyva žuvele. Toks žūklės būdas yra ne tik humaniškesnis už gaudymą gyva žuvele, bet ir suteikia žvejui šansą susikauti su trofėjine lydeka. Užsienio šalių mokslininkai ir meškeriotojai jau senai įrodė, kad didžiąsias lydekas daug labiau vilioja nugaišusios žuvys.

Schema. Lydeka plūdine, su negyva žuvele

Įrankiai

Tiks tie patys „kotai“ ir ritės, kuriuos naudojate žvejybai su gyva žuvele. Jei norėsite žvejoti su itin dideliais negyvais masalais – teks „apsiginkluoti“ ir atitinkamais įrankiais. Sistemėlės, valai plūdės, svareliai – irgi bus panašūs į tuos, kuriuos naudojate žvejybai su gyva žuvele. Tik derėtų atkreipti dėmesį į volframinį pavadėlį ir jame esančius trišakius. Paprastai du trišakio kabliukai su užkarpėlėmis yra įsmeigiami į negyvą žuvelę, o likusio kyšoti trečio kabliuko užkarpėlė yra užlenkiama arba nudildinama. Taip mažiau žalojami lydekos nasrai juolab, kad kabliukai naudojami nedideli, vos 8 – 10 numerio.

Papildomos vilionės

Kad plūdė, o kartu ir žuvelė, labiau judėtų po visą telkinį, dažnai ant jos antenėlės uždedama savotiška „burė“. Tokia plokštele „papuošta“ plūdė su masalu daug lengviau dreifuoja po visą vandens telkinį. Ją lengvai galima pasigaminti iš skaidraus plastiko gabalėlio. Kartais lydekas geriau vilioja vandens storymėje kybantis masalas. Tokiu atveju, į negyvos žuvelės nasrus įdedamas iš putoplasto ar kitos porėtos medžiagos pagamintas kaištis.

„Skonis“ iš jūros

Užsienio šalių meškeriotojai lydekų žūklei itin mėgsta naudoti šviežias atšaldytas negyvas jūrines žuvis: stintas, nėges, strimėles. Jie teigia, kad jūrinės žuvies skleidžiamas kvapas iš tolo vilioja dantytąsias plėšrūnes. Be to, britų, olandų, prancūzų žvejai mėgsta negyvas žuveles maistiniais dažais „marginti“ visokioms ryškiomis spalvomis. Pasak jų, tokie „margučiai“ tai pat daug geriau vilioja lydekas ir provokuoja jas puolimui.

Dažytos žuvelės

Pakirtimo momentas

Paprastai užsienio šalių meškeriotojai ilgai nelaukia. Vos tik lydekai pagriebus masalą, padaroma kelių sekundžių pauzė ir žuvis pakertama. Taip išvengiama gilaus masalo įrijimo ir žuvį galime lengvai atkabinti ir paleisti atgal į gimtąją stichiją.