Kaip buvo galima tikėtis, jau po kelių sekundžių renku Viliaus, meškeriotojo iš Klaipėdos, numerį. Ką ten žvejo – tikro pamario siaubo – kiek teko su juo teko žvejoti, visada apgaudo. Skambinu ir klausiu – ar jau iš tiesų prasidėjo pavasarinė lynų žūklė, ar čia šiaip, pernykštėm nuotraukom erzina? Pasirodo, jau iš tiesų prasidėjo. Maždaug savaitė kaip kimba. Na, o toliau jau sekė mano tradiciniai klausimai: kur, kaip, kada ir „ant ko“? Bičiulis leido šia informacija pasidalinti su Kablys.lt skaitytojais. Bet tik su viena sąlyga: kad neminėsiu konkretaus vandens telkinio bei jo pavardės. Tad šįkart man teko nusileisti. Bet nemanau, kad dėl to labai nukentėjo informacijos vertė.

Taigi, pirmas klausimas – KUR? Nemuno žemupio atšakose bei Dangėje. Vilius sako, kad jis žino kelias vietas šiame regione, kur anksti pavasarį reguliariai kimba lynai. Bet dažniausiai žvejoja vienoje, nes taip jau yra įpratęs. Tokias vietas reikia tiesiog atrasti.

Didžiausias orientyras – ramus vanduo, kur šios žuvys anksti pavasarį sueina pasislėpti nuo srovės. Truputį vėliau čia visi pradeda gaudyti ir karšius. Konkretus gylis, kur jis žvejojo, yra du metrai. Ta vieta yra netoli kranto žolių, bet ne pačiose žolėse. Lynai kažkodėl šiuo metu mėgsta švaresnį – smėlėtą dugną. Galbūt dėl to, kad pernykštės supuvusios žolės jiems smirda, o naujos dar nepakilo. Bent jau tokia jo versija.

KADA? Lynai pradeda kibti vos išėjus ledams. Dangėje galima žvejoti jau kitą dieną po ledonešio, tuo tarpu Nemuno žemupyje kartais tenka luktelti, kol kiek atslūgs, praskaidrės vanduo ir galėsi fiziškai pasiekti tas vietas. Dažniausiai tokia situacija susiklosto kovo pradžioje, tačiau yra buvę metų, kai lynai kibdavo jau vasarį. Šie metai išsiskiria tuo, jog lynai pradėjo kibti palyginus labai vėlai. Kiek trunka jų geras kibimas? Apie dvi, rečiau – tris savaites. Tad jų žūklei dar turime savaitę ar kiek ilgiau – vėliau lynai užleis vietą karšiams.

Lynai geriau kimba vėlų rytmetį ir apie pietus (auksinės valandos – tarp 9 ir 14 val.). Vakarop kibimas rimsta. Nors šiemet pasitaikė pagauti ir vakare.

KAIP? Vilius plaukia lynų gaudyti su valtimi (nuo kranto rasti vietos šiuo metu sudėtinga) ir žvejoja iš jo fideriu. Kodėl ne plūdine? Sako, kad dėl to, jog norint neišbaidyti lynų tenka gana toli (apie 30 m.) mesti. Šiuo metu dažnai būna stiprūs vėjai, tad su plūde žvejoti yra sunkiau, nei dugnine. O kadangi lynai paprastai dabar kimba gana energingai, tai plūdinės subtilumas jokios apčiuopiamos naudos neduoda.

Lynų gaudymas dabar yra gana grubus ir paprastas. Kadangi lynai kimba dideli, vidutiniškai 1–1,5 kg, ir juos dažnai tenka pešti iš žolių jėga, tai tikrai neverta nusiploninti. Pavadėlis – 0,22 mm, valas pintas, naudojamas apie 2 numerio (pagal „Fudo“) tvirtas kabliukas ir 40–60 gramų svarelis. Lynams (kaip, beje, ir karšiams) bent jau šiuo metu, Viliaus įsitikinimu, pavadėlio storis nevaidina didelės reikšmės. Jeigu toje vietoje laikosi žuvis, tai kibimo neužtrunka laukti. Bet vis tiek geriau rinktis kiek minkštesnę dugninės viršūnėlę – geriau pastebėti atsargesnį kibimą.

Šėryklės nenaudoja kategoriškai. Jaukas šiuo metu, anot Viliaus, yra tikras blogis. Jis prišaukia prie masalo kuojytes ir plakiukus, kurie greit nutampo sliekus nuo kabliuko, todėl jis lynų ir karšių žūklei ankstyvą pavasarį naudoja tik svarelius ir didelį kablį. Geriausias masalas yra didesnių mėšlinių sliekų kuokštas. Tiesa, tokių sliekų, bent jau Klaipėdoje, nelengva gauti – tenka juos siųstis iš Vilniaus. Įprastinio dydžio mėšlinius sliekučius lynai skanauja atsargiau. O į lenkiškus, juodagalvius ar kitokius augintus esą visai nežiūri.

Lynai šiuo metu kimba kartu su karšiais. Santykis tarp šių žuvų dažniausiai būna 1:1. Kuo labiau įsibėgėja pavasaris, kuo labiau šyla vanduo – tuo lynų procentas laimikyje mažėja, o karšių didėja.

Ir dar vienas Viliaus patarimas, šį kartą skirtas karšių gaudytojams, savaitgalį žvejosiantiems Nemuno žemupio atšakose ar senvagėse. Tikriausiai dėl prie dugno nešamų nešvarumų karšiai šiemet kimba prastai ir daug kas tuo skundžiasi, bet jei nori pagauti, verta paieškoti vietos su skaidresniu vandeniu ir masalą pakelti nuo dugno kiek įmanoma aukščiau. Pabandykit.

Ačiū Viliui už šią informaciją. Manau, ji tikrai bus naudinga ne vienam meškeriotojui, savaitgalį trauksiančiam Nemuno žemupio link.