5 centimetrai

Nelipkite ant plonesnio, nei 5 cm storio ledo. Taip pat nepamirškite, kad ledas ant vandens telkinio nebūna vienalytis. Todėl visada, ypač jei ledas neapsnigtas, stebėkite jo spalvą. Nelipkite ant baltų ar tamsiai juodų ledo lopų. Taip pat eidami ledu dažnai tikrinkite jo storį.

Maži ir seklūs vandens telkiniai

Tikrai nesirinkite pirmajam kartui išbandyti poledinės žūklės malonumų ant didelių vandens saugyklų ar ežerų. Taip pat nebandykite lipti, kad ir ant mažo, bet gilaus vandens telkinio ledo. Pats tas bus visokio plauko balos, užžėlę seklūs karjerai ir senvagės, kur vidutinis gylis nesiekia metro. Kodėl? Visų pirma, įlūžę sušlaptumėte tik iki bambos ir gan lengvai išsikrapštytumėte ant ledo krašto ar kranto. Antra – tokie telkinukai dažniausiai „dirba“, t.y., juose galima neblogai pažvejoti tik poledinės žūklės sezono pradžioje, o vėliau jie „apmiršta“.

Saugumas pirmiausia

Lipant ant pirmojo ledo, reikėtų pasirūpinti ne tik privalomais ledo smaigais, bet ir gelbėjimosi liemene ir neskęstančiu kostiumu. Pastarasis gal ir nėra būtinybė, bet gelbėjimosi liemenė – svarbus atributas. Ir niekas nesako, kad reikia lipti ant traškančio ledo ir tampyti likimą už ūsų, bet, atsitikus nelaimei, jūs saugiai plūduriuosite vandens paviršiuje ir galėsite pradėti ramiai, įsikabindami smaigais, kabarotis ant ledo. Atsiminkite, kad įlūžus lengviausia ant ledo krašto užšliuožti ne pilvu, o nugara.

Gelbėjimosi liemenė ir smaigai - būtini saugios poledininės žūklės atributas

Taip pat žieminėje žūkladėžėje pravartu turėti 10 m. ar ilgesnę virvės atkarpą su pririštu svoriu viename gale. Ją galėsite numesti įlūžusiajam, taip padėdami jam užsliuogti ant ledo krašto.
Ledo grąžtas nebūtinas

Tikrai pirmledžiu nebūtina naudoti ledo grąžto. Kuo puikiausiai tiks dabar jau gana archajiškais tapę įrankiai – peikena arba kirvelis. Su jai jūs labai greitai galėsite patikrinti ledo storį ir tvirtumą, o išsikirsti eketes bus vienas juokas.

Nepamirškite sveiko proto

O kartais tiesiog palaukite… Nebūtina vos pirmajam ledukui užtraukus, kad ir pačią mažiausią balą, lėkti išsproginusiam akis ir lipti ant traškančio ir braškančio ledo. Gal geriau ramiai susiruošti savo poledinės žūklės reikmenis, pasikeisti valus ar ledo grąžto peilius, gal nusipirkti naujų avižėlių, balansyrų, blizgių, susimeistrauti sargelį ar net meškerytę. Palaukę, kol ledas bus tikrai tvirtas, galėsite ramia širdimi važiuoti į poledinę žvejybą. Ir, geriausiai, su geru draugu ar keliais bičiuliais – taip žvejoti bus tikrai smagiau ir daug saugiau.