Remigijau, kokios plekšnės gyvena Baltijos jūros priekrantėje?

Baltijos jūroje gyvena kelių rūšių plekšnės. Pagrinde tai būtų upinė ir jūrinė plekšnės. Tačiau mokslininkai šiuo metu jau išskiria ir trečią rūšį. Kol kas dar vyksta išsamūs tyrimai, greitu metu turėtų būti publikuojami ir keli straipsniai, todėl daugiau plėstis šia tema nenorėčiau. O jūrinę plekšnę atskirti nuo upinės lengviausia pagal jų odų šiurkštumą: upinės plekšnės nugaros oda bus šiurkšti, su juntamais mažais žvyneliais tuo tarpu jūrinės – ji bus itin lygi.

Upinė plekšnė

Kokiu masalu šiuo metu geriausia meškerioti plekšnę?

Sakyčiau, norint sugauti didelę plekšnę, vertėtų mauti gan nemažą žuvies gabaliuką. Jis turėtų būti bent jau piršto ilgio ir pusantro piršto pločio. Toks masalas, matyt, kažkiek primena žuvelę, todėl didelės plekšnės jį itin mėgsta. Žinoma, tokį masalą bandys ragauti ir mažesnės žuvys, bet jo neapžios.

Jūrinė plekšnė

Remigijau, gal galite pasakyti, kaip plekšnės maitinasi?

Daugiausiai jos minta moliuskais, tačiau nevengia ir visokių leisgyvių žuvelių. Bet plekšnė tikrai nepuola taip savo aukų, kaip koks otas. Sugauti sveiką žuvelę jai tikrai keblu.

Į kokius svarbiausius aspektus reikėtų atkreipti dėmesį išsiruošus meškerioti plekšnių?

Vienas iš svarbiausių faktorių, lemiančių gerą plekšnių kibimą, yra Baltijos jūroje vyraujančios srovės bei vėjai. Esant rytų krypčių vėjui, tikėtis geros plekšnių žūklės bus labai sunku. Žinoma, tinkamas žūklavietės pasirinkimas yra taip pat svarbu.

O kaip Jūs patartumėte pasirinkti žūklės vietą?

Norint aptikti plekšnę jūros priekrantėje, reikia ieškoti pagilėjimų. Juos dažniausiai išduoda šalia jų lūžtančios bangos. Duobės jūroje būna ne ten, kur lūžta bangos, bet kur jos išsisklaido ir susidaro savotiškos ramumos. Ten ir siūlyčiau užmesti meškeres. Vieną duobės pradžioje, kitą – toliau ir giliau, pačioje duobėje.

Remigijus Dailidė

Remigijau, Jūs taip pat patariate plekšnių ieškoti aktyviai?

Taip, siūlyčiau ilgai neužsibūti vienoje vietoje. Jei jums plekšnė neužkibo per 10 min – drąsiai keiskite žūklavietę. Be to, užmetę meškerę, laikas nuo su rite surinkite valą ir vis patraukite masalą į save. Tai darydami aptiksite plekšnę daug greičiau.

Baltijos jūra

Apibendrinant, ar galima plekšnę, pagautą Baltijoje dėti ant šventinio stalo? Juk sakoma, kad ši jūra yra užteršta?

Taip. Negalėčiau pasakyti, kad plekšnių, pagautų prie mūsų krantų, mėsoje aptinkama medžiagų, kenkiančių žmogaus sveikatai. Beje, jūrinė plekšnė yra daug skanesnės už upinę.