„Senoji mokykla“

Kol dar „valgomi guminukai“ nebuvo okupavę pasaulinės dirbtinių masalų rinkos, o apie ultra lengvos klasės spiningus meškeriotojai galėjo tik pasvajoti, ešeriai bei balta žuvis sėkmingai būdavo gaudomi su žieminėmis meškerėmis iš valčių, nuo lieptų ar tiltų. Ant pastarųjų dažnai ir šiomis dienomis dar galime išvysti garbaus amžiaus meškeriotojus, virpinančius žiemines meškerėles. Taip, tai – „senoji mokykla“.

Kodėl verta?

Kai žuvys yra vangios, mažas vietoje besiplaikstantis masalas priverčia iš letargo miego pabusti ne vieną žvynuotąją. Be to, trumpa meškerėlė ir vertikaliai nuleistas valas leidžia turėti itin gerą kontaktą su masalu. Štai jums ir „senosios mokyklos“ privalumai.

Papildomos sąlygos

Kai žvejojame žieminėmis meškerėlėmis savotišku taškiniu būdu, tikrai pravartu žinoti, ar žūklavietėje yra žvynuotųjų padarų. Todėl visokie šiuolaikiniai meškeriotojo žaisliukai – įvairiausio tipo sonarai – tikrai labai praverčia.

Kitas aspektas – mobilumas. Neturint valties, baidarės ar kitokios plaukiojimo priemonės, teks apsiriboti esamais tiltais ar lieptais. O prie jų, kaip žinia, žuvies gali ir nebūti. Todėl meškeriojant žieminėmis meškerėmis atvirame vandenyje plaukiojimo agregatas yra pageidautinas atributas.

Schema. „Senoji mokykla“

Įrankiai

Išsiėmę iš savo žieminės žūkladėžės meškeres, pasirinkite tas, kurios turės ilgesnį kotelį – tokius įrankius patogiau iškišti per valties bortą, ar atitolinti nuo liepto, tilto krašto. Geriausiai tiks tos meškerėlės, kurios bus sukomplektuotos su mažomis neinercinėmis ar multiplikatorinėmis ritelėmis. Su jomis bus daug lengviau ir greičiau surinkti bei išleisti valą.

Masalai

Medžiojant ešerius tiks tiek švytuoklės, tiek vertikalios žieminės blizgutės. Taip pat visada verta virš blizgutės užrišti dirbtinę šoniplaukos imitaciją. Meškeriojant baltą žuvį verčiau rišti dvi avižėles: sunkesnę apačioje, lengvesnę – viršuje. Taip pat nereikėtų įnikti į labai mažus masalus. Nors ir žiema, tačiau ledo nėra, todėl vandenyje deguonies apstu ir žuvys nėra tokios apatiškos, kaip polediniame viduržiemyje.