Nors Kuba daugeliui siejasi su žymaus rašytojo E. Hemingvėjaus kadaise iš vandenų trauktais jūrų monstrais, Rimą labiausiai domina basų žūklė. Kaip sako pats meškeriotojas, jūrinė žūklė Kuboje – ne pigus malonumas, be to, nuolat esi priklausomas nuo gidų.

„Čia, gi, prie šitų vandens telkinių važiuoju jau ne pirmą kartą. Yra atsiradę ryšiai. Tave kviečia kaip pas savus, sveikinasi, bendrauja. Gerai jautiesi, iš tikrųjų. O ta žuvis man įdomi, nes jos čia nėra. Kartu tai – atostogos ir puiki žvejyba“, – basų žūklės privalumus vardijo spiningautojas.

Kalbėdamas apie basų žūklės išskirtinumą, Rimas pabrėžė, kad tokią žvejybą netrunka pamėgti ir moterys (tarp jų – Rimo žmona). „Tai yra nepatirti jausmai, nepatirtos emocijos, charizmatiška gamta. Net jei nekimba, plaukioji po tas džiungles... <...> Žuvis labai ekspresyvi, įdomu ją pagauti, labai dinamiška, labai sportiška. Ją gali pagauti įvairiose vietose. Visada vyksta savotiška medžioklė. Turi išgalvoti, išmąstyti, išanalizuoti. Aišku, aš jau susigaudau ir be gidų pagalbos, ką ir kur daryti. Džiugu, kai tavo žinios pasiteisina“, – įspūdžiais dalijosi Rimas.

Iš kelionės grįžęs meškeriotojas juokėsi, kad žvejai – visur žvejai ir Kuboje, kaip ir kitose šalyse, nevengia pasigirti savo sugebėjimais. „Kai paklausi, tai ten jie visi sportininkai ir visi profesionalai. Tokie truputį pagyrūnai. Mano gidas sako – o, čia, amigo, jis gaudo tunus, jis tikras profesionalas. Kitas – ir vėl profesionalas. Trečias – taip pat.“

Spiningautojas stebėjosi, kaip vietiniams pavyksta pasigauti žuvų, nes jų naudojami įrankiai ir metodai, palyginti su mūsų meškeriotojų naudojamais – labai primityvūs.

Vietinių požiūrį į žūklę keičia ir tai, kad dauguma jų Kuboje žuvis gaudo tam, kad prasimaitinti. Rimas užsimena, kad yra ir tokių žvejų, kurie laimikį parduoda įvairiems restoranams ar kavinėms. Brakonieriavimas Kuboje taip pat gajus, nors kiekvienas sutiktas pasakytų, kad tinklais gaudyti čia draudžiama, visada atsiranda šios taisyklės nepaisančių, o aplinkosaugos kontrolės trūksta.

Daugiau apie tai, kaip Rimui Ramonui sekėsi žvejoti Kuboje, žiūrėkite laidos įraše.