Vladimirai, kada pradėjote važinėti į Kolos pusiasalį?

Nuo kokių 16-os metų. Žinoma, tada dar negidavau. Vėliau, būdamas dvidešimties, pradėjau ten važinėti su žvejų grupėmis, kaip gidas ir tokių kelionių organizatorius. Prieš 7 metus pradėjau dirbti žvejybos gidu meškeriojimo keliones organizuojančioje įmonėje, vėliau tapau ir vienos žvejybos stovyklos vadovu.

Su kokiomis žuvimis galima susigrumti Kolos pusiasalio upėse?

Su Atlantinėmis lašišomis. Dėl jų ten važiuoja dauguma meškeriotojų. Nors yra upių, kuriose galima pasigalynėti net su 80 cm siekiančiais margaisiais upėtakiais! Taip pat yra ir kitų žuvų – kiršlių, sykų, lydekų, ešerių – tačiau pastarosios pritraukia mažesnį kiekį meškeriotojų.

Matuojama lašiša

Kada prasideda žūklės sezonas Koloje?

Žiūrint į kurią Kolos pusiasalio dalį važiuosite: pietinę ar šiaurinę. Pietinėje sezonas prasideda gegužės mėnesį ir su pertraukomis tęsiasi ik spalio vidurio. O šiaurinėje dalyje sezonas yra kiek trumpesnis: prasideda birželį ir baigiasi rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje. „Naujokams“ siūlyčiau važiuoti į pietinę Kolos pusiasalio dalį. Ten žuvies yra daugiau, tiesa, ji yra mažesnė, dažniausiai sveria 2 – 3 kg, tačiau pirmosioms pamokoms tai yra puiki vieta.

Laimikis paleidžiamas atgal į gimtąją stichiją

Vladimirai, kokie žvejybos įrankių reglamentai galioja to krašto upėse?

Daugumoje Kolos pusiasalio upių leidžiama gaudyti museline meškere ir spiningu. Tačiau upėse, kur įrengtos meškeriotojams skirtos stovyklos, dažniausiai leidžiama žvejoti su vienšakiais ar dvišakiais kabliukais be užkarpėlių ir pagrinde tik museline meškere. Tokiose upėse spiningo „sezonas“ būna labai trumpas (savaitė-dvi), o kai kuriose upėse jo iš vis nėra.

Žvejybos akimirka

Kokius įrankius vertėtų pasiimti vykstant ten?

Viskas priklauso nuo vandens lygio upėse ir sezoniškumo. Nors universaliu komplektu galėtume laikyti 9/10 klasės, 13 pėdų – dvirankį ir 8/9 klasės, 9 pėdų – vienrankį muselinius meškerykočius.

Ar yra „stebuklingas“ Kolos pusiasalio masalas?

Yra tokia muselė, pavadinimu „Golden Killer“. Turint ją vieną ir žvejojant šiaurinėje Kolos pusiasalio dalyje, galima sugauti tikrai daug žuvų. Bet, žinoma, muselės pasirinkimas yra labiau žvejo tikėjimo ja reikalas.

Legendinė muselė „Golden Killer“ su lašišos atlenktu kabliu

Ar reikia turėti gerus žūklės museline įgūdžius, planuojant kelionę į Kolą?

Na, užmesti muselinę meškerę tikrai vertėtų mokėti, susiruošus į tokią kelionę. Gaišti brangų žvejybos laiką besimokant Kastingo, vargu ar verta.

Kokia būtų žvejybos Kolos pusiasalyje kaina, perkant žvejybinį „kelialapį“?

Pati paprasčiausia savaitės žvejyba Kolos pusiasalio laukinėje ir neapgyvendintoje dalyje, perkant ją iš žūklės turizmo firmos, kainuotų kažkur 1200 eurų. Čia skaičiuojant be kelionės, pirmyn ir atgal, bilietų. Žinoma, nereikia galvoti, kad perkant tokią kelionę jums „asistuos“ asmenins gidas, tačiau jūsų 5-6 žmonių grupei jis tikrai pagelbės. Galima turtėti ir gidus – „asmeninius patarėjus“, bet tai jums kainuos daug brangiau.

Kolos pusiasalio kraštovaizdis

Ar įmanoma išsiversti pigiau, t.y., važiuojant ir planuojant kelionę savarankiškai?

Kartais gal ir galima dvigubai pigiau susiplanuoti, bet tai bus upės esančios, ne visai laukinėje gamtoje. Be to, kelionės planavimas „ pareikalaus“ žymiai daugiau laiko. Pastarąjį dešimtmetį turbūt labiau apsimoka pirkti organizuotas keliones – tuomet ir kokybė kitokia ir galima „sutilpti“ į savaitę (būtent tiek ir trunka organizuoti žvejybos turai). Todėl už 1200 gauti patariantį žmogų, nakvynę ir maitinimą, manau, labiau apsimoka, nei bandyt laimę pačiam, bet, pasikartosiu, šiuo metu dažniausiai tenka rinktis tarp turimų finansinių išteklių ir laiko.

Žvejų stovyklavietė

Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį norint vykti į Kolos pusiasalį?

Siūlyčiau suplanuoti tokią kelionę gerokai iš anksto t.y., mažiausiai pusantrų metų į priekį. Kai kurie žvejybiniai „kelialapiai“ jau yra parduoti net 3 ar daugiau metų į priekį. Aišku, pasitaiko „karštų“ pasiūlymų, kažkuriam iš klientų atsisakius, tačiau tas „karštumas“ retai paveikia kainas – jis tiesiog suteikia jums galimybę įsigyti kelionę. Dažniausiai tokie karšti pasiūlymai atsiranda likus 3 mėn. iki kelionės.

Iki upės tenka vykti sraigtasparniu

Dėkojame Vladimirui ir linkime jam bei skaitytojams patirti kuo daugiau neišdildomų įspūdžių žvejybinėse kelionėse.