Mažos upės ir upeliai

Mažose mūsų kraštu upėse ir upeliuose karaliauja upėtakiai. Šiuo metu juos dar vangius, bet jau griebiančius mūsų vilioklius, galima meškerioti muselinėnimis meškerėmis ir spiningu. Kodėl akcentuoju šiuos žūklės būdus? O gi todėl, kad meškerioti lašišines žuvis natūralios kilmės masalais draudžia mūsų šalies mėgėjiškos žūklės taisyklės. Ir ne be reikalo muselinę paminėjau pirmiau. Šaltuose upių vandenyse, po intensyvaus neršto dar ne pilnai jėgas atgavę margieji upėtakiai mieliau renkasi flegmatiškai srovėje plazdenantį strymerį, nei voblerį ar sukriukę.

Vidutinio dydžio upės

Vidutinio dydžio upėse šiuo metu galima susigrumti su „jo didenybe“ šlakiu ar net mūsų upių karaliene lašiša. Žiemą, priešingai nei rudenį, geriau rinktis vangiau dirbančius voblerius. Meškeriojant šaltuoju metų laiku, puikiai tinka neutralaus plūdrumo ar skęstančio tipo narūnai (taip žodį vobleriai norėjo sulietuvinti, žymus mūsų tautos žvejys Juozas Savickas). Žinoma, šias karališkas žuvis, itin smagu meškerioti ir ryškiomis dirbtinėmis muselėmis – strymeriais ar šlapio tipo, iš kailio ir plunksnų rištais viliokliais.

Tačiau vidutinio dydžio upės kupinos ir kitų siurprizų, Jose tikrai nemiega nei ešeriai, nei lydekos. Todėl, parinkę reikiamos formos ir spalvos silikoninį masalą, tikrai pagausite keletą dryžuočių ar vieną kitą margašonę.

Be laimikio tokio tipo upėse tikrai neliks plūdinės ar dugninės žūklės gerbėjai. Lėtesnėse upių ruožuose, šalia duobių, šiuo metu galima pagauti šapalą, kuoją, žiobrį ar net karšį. Tik nepamirškite su savimi pasiimti batono ir uodo trūklio lervų. Pakelis „skurdaus“ jauko taip pat nepakenks.

Didelės upės

Tiek jų ir teturime mūsų Lietuvėlėje. Todėl Nemune ar Neryje, galima meškerioti tokias pat žuvis, kaip ir vidutinio dydžio mūsų krašto upėse. Tiesa, didesnėse galbūt pavyks susigrumti ir su naktiniu vandenų vilku – starkiu.

Priešingai nei mažesnėse „sesėse“, didelėse upėse, ryškiai matomos atskirų upės ruožų žuvingumas. Todėl, prieš traukiant meškerioti prie didesnių Lietuvos upių, verta padaryti namų darbus ir išsiaiškinti, kokiose upės vietose šiuo metu yra susibūriavusios žuvys.