Trumpai apie pačią žuvį

Kaip žinia, natūraliai Lietuvoje tiek baltasis, tiek juodasis amūrai nesiveisia ir negyvena. Juos dažniausiai augina įvairūs žuvininkystės ūkiai arba žmonės įžuvina jais nuosavus tvenkinius. Amūrai – tai karpinių šeimos žuvys, atkeliavę iš Azijos, kaip galima spręsti iš pavadinimo, Amūro upės vandenų baseino. Tai – augalėdės žuvys, todėl yra labai mėgstamos tvenkinių savininkų, nes per daug išvešėjus vandens augalams, amūrai juos greitai „sudoroja“. Ką dėti ant kabliuko ir kaip sumeškerioti šį „vegetarizmą“ propaguojantį padarą, – paklausite? Apie tai ir pakalbėsime.

Įrankiai

Užkibę amūrai – tikrai stipriai besipriešinančios žuvys. Tai gali patvirtinti ir apie tai papasakoti ne vienas karpininkas, kurio boilį stvėrė šis storalūpis, todėl „nusiploninti“ tikrai nereiktų. Dugninei žvejybai, jeigu negaudomos itin didelės žuvys, tiks lengvos arba vidutinės galios „Feeder“ tipo meškerė, su 0,22 mm skersmens pagrindiniu valu ir 0,20 mm pavadėliu. Plūdinei – galingesnės klasės, angliškosios palaidynės, kitaip – „Match“ tipo meškerykotis su pagrindiniu 0,20 mm skersmens valu ir kiek plonesniu pavadėliu. Apie itin didelių amūrų žūklę su karpinio tipo galingomis meškerėmis šį kart nekalbėsime. Tai – ilga, atskiro straipsnio tema.

Masalai

Kadangi amūrai„ mėsos“ nevalgo, ant kabliuko teks kabinti kažką vegetariško. Geriausiai tam tiks arba senas geras batonas, arba šiuo metu tarp meškeriotojų itin populiarios granulės ir baltyminiai kukuliai. Pastarieji masalai, ypač turintys kokių nors vaisių skonį ir kvapą, kuo puikiausiai vilioja amūrus.

Lengviausias būdas

Bene pats paprasčiausias būdas suvilioti amūrą komercinei žūklei skirtame ar nuosavame tvenkinyje yra dugninė meškerė su „Method“ tipo šėryklėle ir plaukiančio tipo granule ar baltyminiu kukuliu. Kadangi amūrų žiobtai yra prisitaikę skabyti vandenžoles, o ne knistis dugne, plaukiančio tipo masalai jiems daug „mielesni“.

Schema. Amūrų žūklė

Plūdine

Šiuo būdu, man asmeniškai, geriausiai amūrus sekdavosi meškerioti su skaidria „Waggler“ tipo plūde, nustačius apie pusmetrį esamo žūklavietės gylio ir užmovus batono minkę ant kabliuko. Tačiau žuvį pavykdavo pagauti tik tada, kai masalas atsidurdavo jauko stulpe. Pastarajam aš taip pat naudodavau tą patį drėkintą arba smulkintą batono minkštimą.

Vietos

Kaip supratote iš ankstesnių straipsnio eilučių, jei neturite nuosavo arba nežinote gerų bičiulių tvenkinio, kuriame gyvena šios žuvys, teks važiuoti į komercinei žūklei skirtus tvenkinius. Arba – ieškoti ežeriuko, kuris, galbūt, taip pat yra įžuvintas šiomis žuvimis.