Naujai iškastame tvenkinyje po truputį kuriasi nauja vandens telkinio ekosistema. Pirmosios ją apgyvendina bakterijos, tuomet įvairių vabzdžių lervos ir kt. Neretai tvenkinį aptinka ir kiti vandens gyvūnai – varliagyviai (varlės, tritonai), netoliese gali įsikurti ir vandenį ir/ar jo gyvius mėgstantys -žinduoliai – audinės, ūdros ir pan. Jeigu vandens telkinys nesisieja su kitais vandens šaltiniais, žuvims atsirasti jame beveik nėra šansų.

Mūsų vandenyse gyvenančių žuvų tarpe tik ešerio ir sidabrinio karoso ikrai gali būti pernešti vandens paukščių, tačiau ir pastarųjų ikrai be vandens tegali išgyventi kelias ar keliolika minučių, tad savaiminis žuvų atsiradimas naujai iškastame tvenkinyje sunkiai įmanomas.

Į naują tvenkinį žuvis rekomenduojam įleisti nusistovėjus vandeniui ir pradėjus natūraliai želti pirmosios vandens žolėms. Paprastai tai įvyksta ne anksčiau nei po pusės metų nuo tvenkinio iškasimo. Taip pat rekomenduojama įvertinti cheminę vandens kokybę, užtikrinti kad nėra teršalų prietakos iš dirbamų laukų ar kt.

Tvenkinyje auginti ungurius tikrai galima. Šios žuvys puikiai gyvena ir be tekančio vandens. Visgi į kelis aspektus įžuvininant vandens telkinį unguriais reiktų atkreipti derėtų.

Visų pirma tai unguriai yra plėšrios žuvys, ir jei 5-10 cm unguriukai įleisti į tvenkinį nesudarytų didelių problemų, tai užaugusios šios žuvys gali neigiamai paveikti kitų žuvų populiacijas. Žinoma, keli unguriai tvenkinyje ženklaus poveikio nedarys, tačiau jeigu tvenkinyje auginate vėžius, ungurių leisti tikrai nederėtų. Šios žuvys vėžių populiaciją gali visiškai sunaikinti, nes nesunkiai pasiekia vėžiagyvius net ir jų slėptuvėse.

Ungurys labai lėtai auganti rūšis. Valgomo dydžio (0,5 kg) svorį šios žuvys natūraliomis sąlygomis pasieks ne anksčiau nei po 6-8 metų. Tad šių žuvų įveisimas į tvenkinį yra labiau investicija ateities kartoms. Nors dirbtinėmis sąlygomis auginami unguriai yra maitinami dirbtiniu pašaru (kombikormu, kurio pagrindą sudaro žuvų miltai), natūralioje aplinkoje jos lengvai pačios susiranda grobio. Rekomenduojamas ungurių kiekis 1 are neturėtų viršyti 10 ind.

Paaugę unguriai linkę migruoti, instinktai pratęsti giminę juos vilioja kelionei į jūras. Tad jeigu tvenkinys turi iš jo ištekantį upelį ar kitą kelią patekti į didesnę upę ar ežerą, šios žuvys anksčiau ar vėliau, tačiau neabejotinai, migruos iš tvenkinio. Visgi baimintis, kad unguriai iš tvenkinio iškeliaus per rasotą žolę baimintis nederėtų, šios legendos priskiriamos mitų karalystei ir su moksliniais faktais neturi nieko bendro.

Taip pat noriu pastebėti, kad Europinis ungurys (Anguilla anguilla) pasauliniu mastu nykstanti žuvų rūšis, tad jų apsaugai pastaraisiais metais skiriama nemažai dėmesio. Siekiant sumažinti poveikį daromą šių žuvų populiacijoms gamtoje, rekomenduojame šias žuvis įsigyti tik iš oficialių platintojų.

Gerbiami mūsų portalo skaitytojai, jeigu turite klausimų mūsų ichtiologams – rašykite mums laiškus ar žinutes adresu info@kablys.lt arba mūsų Facebook paskyroje ir mes pasistengsime, kad į juos būtų atsakyta.