Nuo pat liepos vidurio bandau pagauti lašišą Nemune, bet nieko neišeina. Gražios bestijos rytais ir vakarais pasirodo, kaišioja nugaras, tačiau nepavyksta jų sudominti nei blizgėmis, nei vobleriais. Kiti vieną kitą pagauna, bet užkabinę už šono ar uodegos. Ką daryti?

Didžiausia problema gaudant lašišas vasarą – dėl šilto vandens esantis itin mažas jų aktyvumas. Jeigu žvejojant rudenį lašiša kontroliuoja didelę teritoriją ir gali atakuoti voblerį iš didelio atstumo, tai vasarą, kai vanduo šiltas, ji gali neatakuoti nei šone, nei virš jos plaukiančio masalo. Be to, kai jos agresyvumas yra minimalus, jai reikia daugiau laiko susierzinti. Jei masalas tik trumpam šmėstels jos akiratyje ji gali į jį tiesios nespėti sureaguoti. Todėl jei norime šiuo laiku pagauti lašišą, reikia stengtis, kad mūsų masalas eitų panašiame gylyje ar vos vos mažesniame, kuriame „stovi“ lašiša. Antra – kad jis išbūtų maksimaliai ilgai jos matomumo zonoje, o dar geriau – kuo arčiau jos nosies. Todėl pagal tai reiktų rinktis ir masalus, ir jų vedimo būdus.

Jau trečias sezonas, kai bandau pagauti lašišą, bet iki šiol esu turėjęs tik vieną kibimą, ir to pačio realizuoti nepavyko – didelė žuvis nupjovė valą į akmenį. Kiti du draugai, taip pat nepagavę šiais metais, nė nežada jų gaudyti. Kažką tikriausiai darome ne taip, nors sunku suprasti, lyg ir masalus tuos pačius naudojame ir žvejojame ten, kur visi?

Ne taip lengva atsakyti į šį platų klausimą, nežinant visų aplinkybių. Ką galiu patarti – skaitykite daugiau straipsnių ar kitos medžiagos šia tematika – tai duos daugiau teorinių žinių. Na, o praktikos pabandykite pasisemti iš tų, kurie gaudo gerai. Pora gerų žvejybų su žinovu, kuris jums parodytų, kaip reikia „paduoti“ masalą lašišai, kaip valdyti vieną ar kitą voblerį tikrai gerokai jus priartins iki pirmosios lašišos. Viską, žinoma, galima atrasti ir pačiam, daug žvejojant ir stebint, bet šis kelias daug greitesnis.

Ar verta gaudyti lašišas, kai labai žemas upių vanduo?

Žemas upių vanduo meškeriotojui nėra blogai, nes mažėja vietų, kur jos gali stovėti ir yra lengviau jas rasti. O jeigu radai – gali pagauti praktiškai kad ir koks vanduo bebūtų. Reikia tik pritaikyti masalą, jo vedimo greitį ir pan.

Teko girdėti, kad lengviausia lašišas pagauti ramiose upių vietose, vos ne stovinčiame vandenyje, kur jos ilsisi. Ar iš tiesų gali lašišų būti žolėtose vietose, uždumblėjusiose įlankose, kitose panašiose vietose?

Lašiša gali stovėti beveik netekančiame vandenyje, tačiau tam turi būti kelios būtinos sąlygos. Pirma, ta vieta negali būti atgalinės srovės ruože. Antra, toje vietoje neturi būti dumblo, t.y. dugnas turi būti smėlėtas, žvyruotas ar akmenuotas. Labai artima vandens žolių kaimynystė tai pat nėra mėgstamiausia lašišų buvimo vieta. Bent jau kiek leidžia teigti mano praktika. Nors, jei žuviai tinka kitos sąlygos, vandens žolės savaime jų nebaido – gali pagauti ir čia