Dugninė

Kodėl būtent dugninės meškerės? Šiuo metu upių vanduo jau yra gerokai atvėsęs, todėl šapalai nėra tokie aktyvūs, kaip vasarą ar ankstyvą rudenį. Be to, plačiaburniai jau būriuojasi netoli žiemojimo duobių, todėl sulėtėjimuose netoli pagrindinės ar upės duobėje susidarančios grįžtamosios srovės labai patogu gaudyti dugnine meškere. Žinoma, ji turi būti jautri.

Priklausomai nuo upės dydžio ir srovės greičio, pasirinkite lengvos ar vidutinės klasės Feeder tipo meškerę. Atitinkamai parinkite ir meškerės viršūnėlės kietumą: kuo srovė greitesnė, tuo ji turi būti kietesnė, bet, kaip minėjau, dažniausiai gaudoma sulėtėjusioje srovėje, todėl galingų kietų viršūnėlių tikrai neprireiks.

Valų storinti taip pat nereikia. Užteks 0,20 – 0,22 mm skersmens pagrindinio valo ir kiek plonesnių pavadėlių. Šėryklėlės svoris tai pat parenkamas pagal srovės greitį. Kokio tipo šėryklėles naudoti? Kadangi potencialioje meškeriojimo vietoje srovės greitis nebus didelis, galima gaudyti tiek pusiau uždaro, tiek atviro tipo šėryklėlėmis. Pastarosios, pagamintos iš plastiko ir turinčios tinklelio tipo korpusus su savotiškais dantukais viduje, yra labai tinkamos „specialiam“ rudeniniam – šapaliniam jaukui.

Sistemėlės taip pat nesudėtingos. Fiksuotas arba slankiojantis paternosteris puikiai tiks jautriai vėlyvo rudens šapalų žūklei.

Schema. Šapalų žvejyba rudenį

Jaukai ir masalai

Vienu iš paprasčiausių ir geriausių jaukų šiuo metų laiku šapalams upėje yra paprasčiausia mirkyta ir suminkyta balta duona ar batonas. Tokį primityvų jauką galima nesunkiai ir greitai pasidaryti ir žūklės vietoje.

Į graibštelį sudėkite kelias riekes baltos duonos ar batono, pamerkite į vandenį ir greitai ištraukite. Belieka tik išspausti iš riekių perteklinį vandens kiekį ir šiek tiek paminkyti. Į tokią masę galima įdėti ir žiupsnelį kepintų kanapių. Tokio tipo jaukas puikiai laikosi šėryklėlėje ir yra po truputį plaunamas srovės. Atsiskyrę batono ar baltos duonos gabalėliai plaukia pasroviui ir vilioja plačiaburnius.

Šuo metu geriausias masalas šapalams bus taip pat baltos duonos ar batono gabalėlis, užspaustas ant kabliuko. Žinoma, įvairumo dėlei ir tikintis trofėjinio egzemplioriaus, galima pabandyti užmauti ir keletą sliekų ar net naktinio slieko gabalėlį, bet „baltasis pyragas“ vis tiek išliks nepamainomas.